nova tosca-4

Llibres, audiovisuals i sonors

En aquesta pàgina de La Tosca oferirem informació dels llibres que es ressenyin en cada número, amb l’objectiu de tenir informació a mà de la producció literària dels moianesos i de gent relacionada amb Moià. Estan ordenats alfabèticament pel nom de l’autor.

La Tosca. Núm. 745

 

Aventures-del-gavot

Aguado, Vicenç ; Mariló Cerdán (il·l). Les aventures del Gavot a l’illa misteriosa.
Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2014. 32 pp.

El Gavot, un ocell marí que passa els hiverns a les costes de Garraf, viu, juntament amb uns nens i nenes que juguen a la platja, una aventura fantàstica en una illa misteriosa que apareix els dies de boira. L’autora va signar llibres a la Tipografia Grau el diumenge dia 20 d’abril.
 

La Tosca. Núm. 766

 

Roma

Julià, Alegria. Un romà al segle XX.
Barcelona: La Galera, 2016. 128 pp.

Novena edició, coincident amb el 25è aniversari de laprimera edició, d’aquest conte de l’escriptora Alegria Julià i Danés, barceloninaamb segona residència a Moià, i il·lustrat pel dibuixantmoianès Picanyol.

 

La Tosca. Núm.

 

Ametller

Ametller Batlle, Jordi i Mariola Rafart Roca. El sant Hubert a Catalunya. Girona: Papers on Demand, 2014. 79 pp.

Història i evolució dels concursos de sant Hubert --una modalitat de caça esportiva amb gos-- a Catalunya, des dels seus orígens en la dècada de 1980 fins a l'actualitat, a cura de la moianesa Mariola Rafart, guanyadora de l'edició del 2010, i del seu entrenador, Jordi Ametller.
 

La Tosca. Núm. 745

 

Alboquers

Alboquers Bosch, Josep. El Camino de cada any.
Sevilla: Punto Rojo, 2013. 294 pp.

Un llibre sobre l’experiència de fer el camí de Sant Jaume. L’autor, moianès de naixement però resident a Barcelona, tècnic de turisme especialitzat en senyalització d’itineraris turístics, l’ha escrit al llarg dels diversos anys, des que l’any 2006 va començar a fer el Camino en diverses etapes (de vuit o nou dies cada any).

La Tosca. Núm. 741

 

Gaudi-Montserrat

Altés i Aguiló, F.X., A Baraut Guila, J. Galobart i Soler. Antoni Gaudí i Montserrat : el primer misteri de Glòria del Rosari Monumental.
Barcelona Publ. de l’Abadia de Montserrat, 2013. 127 p.

LEstudi sobre la relació entre l’arquitecte Gaudí i el monestir de Montserrat. Entre les intervencions que hi realitzà sobre surt el primer misteri de Glòria del Rosari Monumental, estudiat pel nostre company de Modilianum Josep Galobart.
 

La Tosca. Núm. 737

 

Armengol

Armengol i Puig, Ton. Quinze estius i una hora incerta.
Moià: Raima, 2013. 84 pp.

Llibre en què el manresà Ton Armengol evoca, en unes simpàtiques composicions poètiques, quinze estius passats a Calders en la seva infància i adolescència. Hi ha un pròleg de Josep Fàbrega i, al final, nou articles de personatges que van compartir les experiències calderines de l’autor.

 

La Tosca. Núm. 757

 

L-esquirolet

Arnaus, Pilar. L’esquirolet. Moià: Íster, 2015. [44] pp.

Conte per als primers lectors, il·lustrat per Lluïsa Cruz. L’autor és de Calders i fa de mestra a l’Escola Joviat de Manresa. La presentació a Calders va tenir lloc el dia 12 de setembre, dins dels actes de la seva Festa Major.

La Tosca. Núm. 745

 

Arrufat

Arrufat, Teresa i Teresa Ribas. Contes catalans de tradició oral. Il. Begonya Molins.
Sant Vicenç de Castellet, Farell Editors.2014. 128 p.

Vint-i-sis contes de tradició oral catalana, on hi trobareu històries i personatges molt variats i valents: nois del poble, prínceps i reis valerosos, donzelles intrèpides i coratjoses, animals que desafien totes les lleis, fetilleres i bruixots.

 

La Tosca. Núm. 736

 

Jornades-solidaries

Associació Desperta Espurnes. V Jornades Solidàries [enregistrament sonor], [Collsuspina], 2013. 1 CD.

El dia 11 de maig els Desperta Espurnes celebraran a Moià les V Jornades Solidàries. Entre altres sorpreses, aquest any s’edita un doble CD solidari, gràcies a la col·laboració desinteresada diversos músics. Aquest CD estarà a la venda en diferents comerços de Moià a partir de la setmana de 8 d’abril. Les jornades solidàries se celebren per a col·laborar en els projectes de Desenvolupament Comunitari de la Fundació Laudes Infantis a Bogotà i amb els projectes educatius i pediàtrics de l’associació Inhijambia a Managua.
 

La Tosca. Núm. 754

 

VII-Jornades-Solidaries

Associació Artística Desperta Espurnes. VII Jornades Solidàries [enregistrament sonor] [Collsuspina], 2013. 2 CD

Els dies 9, 10, 16 i 17 de maig, els Desperta Espurnes van celebrar les VII Jornades Solidàries entre Collsuspina i Moià. Els discs els han editat gràcies a la col·laboració desinteressada de diversos músics i al suport dels comerços dels pobles. La seva venda es destina als projectes solidaris de Colòmbia i Nicaragua.
 

La Tosca. Núm. 728

 

Portada-Bages-cd

El Bages: cançons, tonades i balls populars.
Generalitat de Catalunya, Dept. de Cultura, 2012.
2 CD, 1 DVD, 1 llibret

Edició d’unes dues-centes peces recollides per J. Crivillé, G. Ballús, Ll. Bosch i R. Vilar en les darreres dècades, entre elles algunes de Moià i del Moianès. L’edició inclou un bon estudi introductori i l’enregistrament de diversos balls populars (entre ells, el Ciri, les Gitanes, els Garrofins i el Vals-Jota, de Moià).
 

La Tosca. Núm. 733

 

Hoguera

Barbancho Borrego, María. La hoguera del odio.
Barcelona: Seleer, 2012. 520 p.

El dia 3 de novembre es va presentar a l’Auditori de Sant Josep una novel·la de l’escriptora i col·laboradora de Ràdio Moià María Barbancho. Ambientada a l’Alemanya nazi, explica les trifulgues d’uns joves -una jueva i un gentil- en contra dels desitjos de les seves famílies. La novel·la és una reedició ampliada i revisada de la presentada per la mateixa autora a l’Ateneu La Pólvora l’estiu del 2011, editada per Punto Rojo.
 

La Tosca. Núm. 777

 

Alegreu-vos-en

Bergoglio, Jorge Mª / Papa Francesc. «Alegreu-vos-en i celebreu-ho». Barcelona: Editorial Claret, 2018. 116 pp.

Exhortació apostòlica Gaudete et exsultate, sobre la crida a la santedat en el món actual, traduïda al català pel nostre company de redacció Josep Ruaix. Forma part de la col·lecció «Documents del Magisteri» (núm. 67), promoguda per la Conferència Episcopal Tarraconense.

La Tosca. Núm. 762

 

L'alegria-de-amor

Bergoglio, Jorge Mª / Papa Francesc. L’alegria de l’amor (Amoris laetitia)
Barcelona: Claret, 2016. 260 pp.

Exhortació apostòlica postsinodal sobre l’amor en la família, publicada dins la col·lecció «Documents del Magisteri», 64, promoguda per la Conferència Episcopal Tarraconense. Versió catalana del nostre company de redacció Josep Ruaix.

La Tosca. Núm. 765

 

Constituticio-apostolica

Bergoglio, Jorge Mª / Papa Francesc. Constitució apostòlica «Vultum Dei quaerere» sobre la vida contemplativa femenina
Barcelona: Editorial Claret, 2016. 52 pp.

Document pontifici traduït al català pel nostre company de redacció Josep Ruaix

La Tosca. Núm. 758

 

Evangeli-de-Maria

Bergoglio, Jorge Mª / Papa Francesc. L'Evangeli de Maria: per un jubileu de misericordia.
Barcelona: Claret, 2015. 148 pp.

Textos del papa Francesc sobre la Mare de Déu amb la finalitat d'inspirar l'espiritualitat de l'Any Sant de la Misericòrdia. Traducció de Josep Ruaix.

La Tosca. Núm. 742

 

Bergolio-2

Bergoglio, Jorge Mª / Papa Francesc. La joia de l’Evangeli (Evangelii gaudium)
Barcelona: Claret, 2013. 218 pp.

Dins la col·lecció «Documents del Magisteri» (núm. 60), ha sortit publicada en català aquesta «exhortació apostòlica postsinodal», que és considerat el document programàtic del pontificat del papa Francesc. La versió catalana ha estat feta pel nostre company de redacció Josep Ruaix.
 

La Tosca. Núm. 755

 

Papa-Francesc

Bergoglio, Jorge Mª / Papa Francesc. Lloat sigueu (Laudato si’)
Barcelona: Claret, 2015. 188 pp.

Dins la col·lecció «Documents del Magisteri» (núm. 62), ha sortit publicada en català aquesta carta encíclica del sant pare Francesc sobre la cura de la casa de tots. La versió catalana ha estat feta pel nostre company de redacció Josep Ruaix.

La Tosca. Núm. 738

 

Papa-Francisco

Bergoglio, Jorge Mª / Papa Francesc. La llum de la fe (Lumen fi dei)
Barcelona: Claret, 2013. 80 pp.

Reedició del clàssic de l’espiritualitat cristiana, i primera encíclica del nou papa (preparada en part per Benet XVI), revisada i traduïda,respectivament, per Josep Ruaix.

 

La Tosca. Núm. 737

 

Bergolio

Bergoglio, Jorge Mª / Papa Francesc. Ment oberta, cor creient. Barcelona: Claret, 2013. 248 pp.

Obra que recull quatre tandes d’exercicis espirituals o recessos dirigides pel cardenal argentí J.M. Bergoglio, que el 13 de març d’enguany va ser elegit sant pare i que prengué el nom de Francesc. És la primera obra seva traduïda al català, traducció duta a terme per Josep Ruaix.

La Tosca. Núm. 772

 

Suggeriments

Bosch Prat, Francesc. Suggeriments petris:memòries de pedreres.
Moià: Gràfiques Íster, 2017. 159 pp.

Recull de vivències personals de l’autor, nascut a Monistrol de Calders l’any 1938, amb records de la vida al poble durant la postguerra. Havent treballat una part de la seva vida com a picapedrer,en la major part del llibre fa una sèrie de disquisicions sobre el món de la pedra, en especial en l’antic Egipte.

La Tosca. Núm. 776

 

Antoni-Buxade

Buxadé Viñas, Antoni. Pere Viñas Dordal, un farmacèutic innovador. Barcelona: Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, 2018. 60 pp.

Discurs llegit en l’acte d’ingrés de l’acadèmic corresponent Iltre. Sr. Antoni Buxadé Viñas celebrat el dia 5 de febrer del 2018. Presentació a càrrec de l’acadèmic numerari Excm. Sr. Dr. Joan Uriach i Marsal. Biografia del farmacèutic, nascut a Moià, Pere Viñas, germà del tenor Viñas i fundador dels Laboratoris Viñas.
 

La Tosca. Núm. 741

 

BTT-Moianes 
BTT pel Moianes

Caballé Josep Maria. En BTT pel Moianés
Valls: Cossetània, 2013. 105 p.

Dins de la col·lecció Azimut†el barcelonès J.M. Caballé, resident a la Garriga i estadant temporani a Moià, proposa dotze rutes per diferents camins del Moianès, sortint i arribant sempre a l’espai que hi ha davant del cementiri de la vila moianesa. Són rutes de diferents” quilometratges i dificultat que inviten a contemplar la bellesa de la baixa muntanya”€.

La Tosca. Núm. 754

 

El-Berti-Cano

Cano Sánchez, Jesús. El Bertí: flaixos d’una cinglera.
Sta. Eulàlia de Ronçana: Impr. Galobart, 2015. 178 pp.

Llibre profusament il·lustrat, però també amb acurades dades de caràcter geogràfic, geològic, botànic, zoològic, històric, etc. sobre els cingles de Bertí, zona pertanyent als municipis de Bigues i Riells, la Garriga, l’Ametlla del Vallès, St. Martí de Centelles i St. Quirze Safaja.
 

La Tosca. Núm. 746

 

Carrera

Carrera, AntonRecer.
Barcelona:Tenemos Edicions, 2014. 190p.

Vegeu crònica a la pàgina 56

La Tosca. Núm. 765

 

Recer-2a-ed

Carrera, Anton. Recer. 2ª edició
[Barcelona:] Editorial Témenos, 2016. 190 pp.

Reedició, revisada, d’aquest poemari sobre el claustre del monestir de Santa Maria de l’Estany, amb pròleg de Jacint Sala, epílegs de Miquel Valls (fotògraf) i d’Antoni Pladevall (historiador); CD ajunt amb la veu de l’autor i música de Xevi Valls.

La Tosca. Núm. 758

 

Cerarols-Rosa

Cerarols, Rosa. Geografías de lo exótico: el imaginario de Marruecos en la literatura de viajes (1859-1936)
Barcelona: Bellaterra, 2015. 274 pp.

Basat en la tesi doctoral de l'autora, el llibre descriu el concepte d'orientalisme que va sorgir a Espanya de mitjan s. XIX a principis del XX, no basat en territoris situats a l'orient de la península sinó al sud, al Marroc. Es detallen els viatgers, les rutes i les descripcions de costums realitzades, amb especial menció a les dones viatgeres, així com a la descripció de la dona marroquina.

La Tosca. Núm. 777

 

Tarot

Cirera, Neus P. T(a)rot.
Barcelona: Roure Edicions, 2018. 55 pp.

Poemari «nascut d'un joc de lligam entre les vint-i-dues cartes dels arcans majors del tarot i els mots que l'atzar ha portat, per relligar-se de manera genuïna, i fent de cada carta/mot una singular peça poètica», en paraules de la seva autora, la moianesa Neus Purtí Cirera, periodista de formació, escriptora i poeta.

La Tosca. Núm. 736

 

Clara-SSanta

Clarà i Arisa, Jaume. La Setmana Santa a Moià: Notícies històriques i elements tradicionals.
Moià: Grafiques Ister i Modilianum, 2013. 144p.

Vegeu crònica de la presentació a les pàgines 38-39

La Tosca. Núm. 759

 

Clotet

Clotet i Riera, Josep. Vivències calderines i altres diversitats.
Calders: l’autor, 2015. 54 pp.

Recull de poesies i proses recents d’aquest polifacètic autor calderí, ara ja ancià, majorment referides al seu poble i editades per a una difusió reduïda.

La Tosca. Núm. 739

 

Escolania

Concert de l’Escolania de Montserrat.
[Castellterçol:] Josepa Burgada i Mumbrú, [2013]

Disc compacte amb la gravació del concert tingut a l’església parroquial de Sant Fruitós de Castellterçol el passat 31 de maig en record de Joan Sagalés i Anglí. L’escolania, dirigida per Bernat Vivancos i acompanyada al piano per Vicenç Prunés, interpreta obres de Mendelssohn, cants montserratins i cançons populars catalanes.
 

La Tosca. Núm. 749

 

Alegreu-vosEscruteu

Congregació per als Instituts de la Vida Consagrada. «Alegreu-vos» / «Escruteu»
Barcelona: Claret, 2014. 60 pp. / 86 pp.

Sengles documents de la Congregació per als Instituts de la Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica a Roma, adreçats als religiosos i religioses i traduïts de l’italià al català pel nostre company de redacció Josep Ruaix i Vinyet.

La Tosca. Núm. 766

 

Anuncieu

Congregació per als Instituts de Vida Consagrada. Anuncieu. Als consagrats i a les consagrades testimonis de l’Evangeli entre els pobles.
Barcelona: Editorial Claret, 2016. 120 pp.

Document vaticà traduït al català pel nostre company de redacció Josep Ruaix.

 

La Tosca. Núm. 762

 

Muma-001

Christen, Beat & Muma. Qu'homme = Wie ein Wie. Lausanne: Éditions d'en bas; Zürich: Limmat, [2014]. 187 pp.

Barreja de poesia i prosa en alemany, suís-alemany i francès del comunicador suís Beat Christen amb dibuixos i il·lustracions de l'artista moianès afincat a Lausana Muma Soler. Llibre de manufactura molt cuidada, amb 25 exemplars numerats i signats, es va presentar a Barcelona, a l'Ateneu Barcelonès, el dia 3 de juny.

La Tosca. Núm. 765

 

natura-i-cultura-Pirineu

Dotzenes Trobades Culturals Pirinenques. Natura i cultura al Pirineu
Andorra: Societat Andorrana de Ciències, 2016. 232 pp.

Conté el capítol «Evocació del Conflent. Tres poetes, tres poemes, tres indrets», de Florenci Crivillé (Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, que dedica una nota biogràfica a Josefina Pons i en reprodueix el poema «El cementiri de Prada».

La Tosca. Núm. 772

 

Prat-de-la-Riba

Esculies, Joan. A la recerca de Prat de la Riba.
Barcelona: Pòrtic, 2017. 217 pp.

Nova aproximació biogràfi ca a la fi gura de Prat de la Riba, del qual enguany es commemora el centenari de la seva defunció. L’autor contextualitza i matisa l’activitat programàtica i d’actuació del primer president de la Mancomunitat i busca quin és el seu llegat en la Catalunya d’un segle després.

La Tosca. Núm. 733

 

Esplugassona

Espluguessona: la música pròpia del seguici popular d’Esplugues de Llobregat i altres repertoris.
Esplugues de Llobregat: Tradicions i Costums, 2012. 99 pp.

Edició de les partitures de la música del seguici popular d’Esplugues (nans i caps-grossos; gegants; ball de bastons; castells; foc, dracs i diables, etc.). Entre els balls de bastons s’edita la partitura de «La ballada fi nal de Moià», composta l’any 2002 per Lluís Vilardell Pons amb motiu de la Trobada Nacional de Bastoners que tingué lloc a Moià l’any següent.
 

La Tosca. Núm. 726

 

Jisma

Estevadeordal, Maria. La Jisma i els sons de Moià.
Moià: l’autora, 2011. [28] pp. (Col·lecció: Viatjant amb ulls de nen)

Un nou llibre per a infants, amb text i, sobretot, il·lustracions, de Maria Estevadeordal. Ambientat a la nostra vila, el text (en català, castellà i anglès) ajuda a descobrir als primers lectors quins són els sons de Moià que ens recorden les festes, els racons del poble i les tradicions. El llibre és una iniciativa a favor de l’Escola Municipal de Música
 

La Tosca. Núm. 768

 

Excursions

Excursiones geológicas por la Cataluña Central: XIX Simposio sobre Enseñanza de la Geología.
Manresa: GeoParc de la Catalunya Central [etc.], 2016. 192 pp

Inclou l’aportació de Marta Fàbrega i Gallaguet «Del mar a la montaña en el Moianès del Eoceno Central» (pp. 145-164) sobre els punts d’interès geològic del Moianès.
 

La Tosca. Núm. 731

 

Fabrega

Fàbrega, Josep. Les hores vives: litúrgia del pas del temps (lectures per a quatre veus).
València: Denes, 2012. 46 pp.

Poemari guardonat amb el XXIX Premi Manuel Rodríguez Martínez Ciutat d’Alcoi d’enguany i publicat dins la col·lecció de poesia Edicions de la Guerra. És el desè volum de poemes d’aquest notable escriptor nascut a Súria (1947), mestre jubilat (exercí un parell d’anys a Moià) i actualment regidor de Cultura de l’Ajuntament de Calders.
 

La Tosca. Núm. 757

 

Actors-secundaris

Fàbrega i Selva, Josep. Actors secundaris. Palma de Mallorca: Documenta Balear, 60 pp.

Poemari guanyador del XXVII Premi Guillem Colom Ferrà de Poesia Vall de Sóller 2014. L’autor, nat a Súria i actualment resident a Calders, ha publicat ja més d’una quinzena de llibres poètics.
 

La Tosca. Núm. 728

 

Rojals

Feliu Africà (Feliu Carreras i Carreras). Rojals.
[S.l.:] l’autor, 2012. 422 pp.

Rojals, el nom d’un mas imaginari situat dins els límits de l’antiga parròquia moianesa de Rodors, i la mateixa vila de Moià són l’escenari de l’amistat entre dos nois de nou anys: Joan Llonch i Costajussà, barceloní, que arriba a Moià per prescripció mèdica al seu germà petit, que pateix d’asma, i Sebastià Rojals i Pujol, el Tià, un noi de pagès.

La Tosca. Núm. 738

 

Paisatges-i-records

Fonts i Ruaix, Maria Dolors. Paisatges i records.
Moià: Germans Riera Fonts, 2013. 98 pp.

Llibre molt simpàtic i agradable que recull una sèrie d’articles sobre temes familiars, coses de Moià, excursions etc., escrits per aquesta moianesa i, alguns, publicats anteriorment, sobretot a LA TOSCA; volum editat pels fills de l’autora en ocasió del vuitantè aniversari d’aquesta.

La Tosca. Núm. 736

 

Franzipare

Franzipane, Michele. Dizionario ragionato dei Santi: 11811 patroni e protettori da Aaron a Zoe.
Milà: Àncora, 2011. 1008 pp.

A la p. 479 es refereix al beat Francesc Xavier Ponsa i Casallarch, màrtir de l’Orde Hospitalari, nascut a Moià, atribuint la seva celebració al dia 28 de setembre. I a la p. 627 es refereix al beat Pere de la Cadireta, màrtir dominic, també nascut a Moià, atribuint la seva celebració al 20 de desembre.

La Tosca. Núm. 743

 

Mapa-del-Moianès

Gran Ruta. Moianès: volta per l’altiplà del Moianès i per la vall sud de la Gavarresa: E 1:75 000
[Vic; Barcelona]: Mont Editorial, 2015. 1 mapa

Mapa físic del Moianès i zones limítrofes destinat a servir de guía per a fer sortides amb bicicleta de muntanya. Proposa una gran ruta circular, de 96 km i 3.120 m de desnivell, més l’enllaç horitzontal Colluspina-Artés passant per Moià, i les vies d’unió amb els GR propers (Montseny, Lluçanès, Montserrat, Solsonès, Castelltallat).

La Tosca. Núm. 743

 

Miscel-lania

Gros i Pujol, Miquel S. "El processoner del Monestir de Santa Maria de l'Estany (Vic, Bibl. Episc., ms. 118)
Miscel·lània Litúrgica Catalana, XXI. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 2013, pp. 209-284.

Estudi d'un processoner de l'Estany, escrit entre 1350 i 1375. A més de l'estudi i de les aportacions per al coneixement de l'antiga consueta de l'Estany, permet fonamentar bé la hipòtesi el cor era col·locat davant de l'altar, molt possiblement alçat en forma de tribuna com a la catedral de Vic i a les esglésies de Castellcir i Oristà.

La Tosca. Núm. 769

 

Paisatges

Girabal Guitart, Josep. Paisatges geològics de la Catalunya Central: itineraris i visites pel Geoparc.
Sant Vicenç de Castellet: Farell, 2016. 142 pp.

Guia sobre els indrets d’interès geològic que formen part del Geoparcde la Catalunya Central, entre els quals hi ha els moianesencs de les Coves del Toll, l’Estany, la rodalia de Santa Maria d’Oló, els forns de calç de Calders, la font de les Tàpies i el meandre abandonat del riu Calders (pp. 72-97).
 

La Tosca. Núm. 761

 

LAI-Ramon-Llull

Ramon Llull, d’amor foll. Música d’arrel, poesia i dansa. Grup LAI. [enregistrament sonor] ; Barcelona, 2016, 1 CD

Disc compacte amb la gravació de poemes, cançons sobre textos de l’obra de Ramon Llull sota la direcció de Baltasar Font i la direcció musical de Perapau Ximenus. El grup LAI està format per Perepau Ximenis, acordió diatònic, Roser Rubió, veu i cant, Albert Cuevas, percussió i harmònics i Baltasar Fonts, cant, veu, guitarra.
 

La Tosca. Núm. 732

 

Esperanto

Hernández, Lluis, Arpad Mathe, A. M. Molera. Bibliografi o de perioda oj en au pri esperanto. Vol. 1.
Budapest: Bibliografi a Fonda o L. M. Hernández Yzal, 2010. 1155 p.

Catàleg bibliogràfic de publicacions en esperanto aparegudes al món des de 1889 fi ns a l’actualitat. Estan catalogats un total de 14.143 títols. Aquesta obra va ser començada per Ramon Molera, continuant les recerques de Joan Amades, Petro Stojan i Josefo Takáks. Obra única al món.
 

La Tosca. Núm. 776

 

Niños-vengados

Hernández Verdugo, Yolanda. Niños vengados. [Málaga]: Seleer, 2018. 109 pp.

Novel·la policíaca que s'endinsa en la temàtica de l'abús de menors, primera obra de l'autora, nascuda a Barcelona i resident a Sant Quirze Safaja, on prèviament va guanyar un concurs literari de relats.
 

La Tosca. Núm. 753

 

Aeri-Club

Inicis del vol amb ultralleuger a Catalunya: història dels 25 anys de l'Aeri Club Palau-Moià. [Palau-solità i Plegamans; Moià]: Aeri Club Palau-Moià, 2015. 231 pp.

Obra que combina les dades històriques i els records personals de l'Aeri Club Palau-Moià. L'entitat es creà en 1985 com a Aeri Club Palau de Plegamans. La provisionalitat dels camps de vol de Palau, Caldes i Gallecs acabà en 1990, en fixar la seu al Prat de Moià. En 1997 Joan Argemí, el seu propietari, proposa canviar el nom del club per l'actual. Entre els textos reproduïts n'hi ha un d'Argemí sobre el Ral·li del Moianès (1990-1999).

La Tosca. Núm. 732

 

Bibliografia

Instrui dokumenti organizi: fest-libro por la 80-anaskigo-tago de Claude Gacond.
Bad Bellinge: Iltis, 2011. 392 p.

Llibre en esperanto per a homenatjar els vuitanta anys de Claude Gacond, esperantista suís, amb la col·laboració d´esperantistes de quinze països diferents. Sota el títol «Planlingva kolekto “Ramon Molera Pedrals”, Col·lecció de llengües planificades», Anna Maria Molera escriu la biografia de Ramon Molera i descriu la biblioteca d’Esperanto de Moià
 

La Tosca. Núm. 754

 

Mapa-del-Moianes

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Mapa comarcal de Catalunya. Moianès. 1:50 000 Barcelona: ICGC, 2015. 1 mapa.

Just acabat d’aprovar de manera oficial el Moianès, l’ICGC ha publicat el corresponent mapa comarcal. La toponímia segueix el Nomenclàtor oficial de toponímia major. Per l’abril del 2014 l’ICGC ja havia editat el mapa topogràfic corresponent al Moianès com a unitat geogràfica, a escala 1:25 000.

La Tosca. Núm. 73

 

Jo-crec

Jo crec
Producció de Global Solutions, 2013

Documental sobre la fe (en 3D), en què intervenen diversos testimonis, entre ells el moianès Josep Ll. Martínez i Picanyol, el qual també participà en l’acte de presentació (Barcelona, 15-6-2013). Pel·lícula amb bon ritme i excel·lent banda sonora, dirigida per Vicenç Vila, autor també del guió.

La Tosca. Núm. 762

 

Caminant-pel-Moianes

Jaumot, Miquel. Caminant per racons del Moianès:15 itineraris.
V
alls: Cossetània, 2016. 260 pp.

Quinze itineraris per realitzar a peu, d'entre 4'5 i 12 km (d'una hora i mitja a quatre hores), per la comarca del Moianès i zones limítrofs. Amb unes il·lustracions en color molt ben cuidades, a part de l'itinerari, cada ruta presenta en annex una informació més aprofundida sobre aspectes geològics, arquitectònics, històrics, etc.

La Tosca. Núm. 778

 

Contes-Alegria-Julia

Julià, Alegria. Contes enigmístics.
Barcelona:Editorial Jollibre, Santillana Infantil i Juvenil, 2018. 72 pp.

Onze contes a base d'acròstics, anagrames, cal·ligrames, etc., de la mestra jubilada barcelonina A. Julià i Danés, vinculada a Moià. Les il·lustracions són de Lirios Bou. El volum va seguit d'un «Breu diccionari d'enigmística» i d'uns «Suggeriments per fer activitats»

La Tosca. Núm. 727

 

Julià

Julià, Alegria. De cop i volta.
Barcelona: Cadí, 2012. 96 pp.

Llibre presentat en un acte tingut a Barcelona el dia 3 de febrer proppassat. És un recull de narracions, algunes de les quals (encara que no hi consti explícitament) són ambientades a Moià o al Moianès, com es va remarcar en l’acte de presentació, en què intervingué l’escriptor Joaquim Carbó. L’autora és barcelonina però molt vinculada a la nostra vila moianesa.
 

La Tosca, Núm. 741

 

Juncosa

Juncosa, Xavier i altres. El penis més bonic de Catalunya i 12 contes més.
Barcelona: La Busca, 2013. 125 pp.

El tìtol del primer conte és obra del nostre col·laborador Xavier Juncosa. Amb ell ha guanyat el XV premi Víctor Mora de narració breu convocat per la Fund. Víctor Mora, de l’Escala, al qual s’havien presentat 113 originals. És de lamentar la poca cura de l’editorial en la confecció del llibre.
 

La Tosca, Núm. 728

 

X.-Juncosa

Juncosa i Gurguí, Xavier. El missatger del fred: la desaparició d’Hernán Gurguí, desertor de la División Azul.
Barcelona: Public. de l’Abadia de Montserrat, 2012. 222 pp

Biografia d’Hernán Gurguí i Mas, avi de l’autor. S’incideix en l’accidentada vida familiar, els viatges a l’Àfrica i l’Extrem Orient, l’actuació durant la guerra i la desaparició després de desertar de la División Azul. També es ressegueix la historia familiar de les diverses branques, entre elles la moianesa.
 

La Tosca. Núm. 761

 

Abril-la-princesa

Llonch, Imma. Abril , la princesa escabellada. Il·lustracions d’Helena Portella. Moià : Edicions Raima, 2016. 16 pp.

Es el primer llibre de la col·lecció de contes infantils “Els marrecs de Montbrú” que te la intenció d’anar editant llibres per a cadascun dels nets i nebots de l’autora. Per a cada exemplar venut es destina 1€ a l’oeneg Pallassos sense fronteres.

La Tosca. Núm. 769

 

La-Nadia

Llonch, Imma (text); Helena Portella (il·lustracions). La Nàdia ja no s’amaga les llàgrimes. Moià: edició privada, 2017. [32] pp.

Segon volum de la col·lecció «Els Marrecs de Montbrú», amb els quals l’autora del text, la moianesa Imma Llonch, idea històries inspirades en els seus néts i nebots.

 

La Tosca. Núm. 758

 

La-llum

La llum: concurs ARC de contes infantils 2015. Barcelona: Associació de Relataires en Català: Lo Càntich, 2015. 184 pp.

El relat de la moianesa Roser Blàzquez titulat «El rei del país de la llum» forma part d'aquest llibre de contes infantils l'Associació de Relataires en Català va editar en benefici de la Marató. Es va presentar a la biblioteca amb la lectura d'alguns contes el passat 11 de desembre. El blog per a poder-lo llegir sencer és pescamots.blogspot.com.

La Tosca. Núm. 768

 

Com-explicar-Amoris

Martínez Sistach, Lluís. Com aplicar «Amoris laetitia».
Barcelona: Ed. Claret, 2017. 86 pp.

Llibre que comenta alguns aspectes de l’exhortació pontifícia L’alegria de l’amor i que ha estat traduït del castellà pel nostre company de redacció Josep Ruaix.

 

La Tosca. Núm. 757

 

La-Pastoral

Martínez Sistach, Lluís (curador). La pastoral de les grans ciutats. Barcelona: Claret, 2015. 386 pp.

Actes del I Congrés Internacional sobre Pastoral de les Grans Ciutats, tingut a Barcelona i a Roma dins l’any 2014. La versió catalana (publicada simultàniament amb la castellana) ha estat feta pel nostre company de redacció Josep Ruaix i Vinyet, a partir de l’italià.
 

La Tosca. Núm. 733

 

Martini

Martini, Carlo Maria. Una cosa molt personal: meditacions sobre la pregària
Barcelona: Claret, 2012. 186 pp.

Llibre del carismàtic cardenal Martini, arquebisbe emèrit de Milà i finat recentment, traduït de l’italià al català pel nostre company de redacció Josep Ruaix.

La Tosca. Núm. 777

 

 

Cirera, Neus P. T(a)rot.
Barcelona: Roure Edicions, 2018. 55 pp.

Poemari «nascut d'un joc de lligam entre les vint-i-dues cartes dels arcans majors del tarot i els mots que l'atzar ha portat, per relligar-se de manera genuïna, i fent de cada carta/mot una singular peça poètica», en paraules de la seva autora, la moianesa Neus Purtí Cirera, periodista de formació, escriptora i poeta.

La Tosca. Núm. 755

 

Massana

Massana i Estrada, Eliseu. Rius subterranis: la solució
[S.l.]: l’autor, 2014. 158 pp.

Llibre dedicat a Mn. Jaume Genescà i Rovira, sacerdot i radioestesista fill de Castellcir, de qui l’autor, antic treballador d’Aigües de Barcelona, publica una breu biografia, juntament amb un recull de les principals teories de Mn. Genescà sobre els rius d’aigua subterranis que creuen la península Ibèrica.

La Tosca. Núm. 777

 

Teatralitat-medieval

Massip Francesc / Lenke Kovács. La teatralitat medieval i la seva pervivència. Barcelona: Universitat de Barcelona: Institut del Teatre, 2017. 560 pp.

Estudi sobre les manifestacions teatrals catalanes durant l'època medieval. Entre les de caràcter religiós hi havia el drama litúrgic de l'Assumpció de la Mare de Déu, que es representava al monestir de Santa Maria de l'Estany (pp. 217-219).

La Tosca. Núm. 749

 

Castellcir

Mauri i Portolès, Josep. Castellcir: territori i paisatge. Pròleg de Griselda Guiteras
Edició de l’autor, 2014. 77 pp.

Llibre editat sota comanda (en paper i en pdf) que sintetitza els aspectes geogràfics, físics, mediambientals, demogràfics i econòmics de Castellcir, dins el territori i el paisatge del Moianès oriental. El text es complementa amb sis excursions a peu destinades a divulgar els principals punts d’interès i de visita imprescindible.
 

La Tosca. Núm. 745

 

La-sinia-màgica1


Mayola Ferran, Núria.
La sínia màgica.
Moià: Raima, 2014. 62 pp.

Literatura infantil amena, imaginativa i didàctica que ens explica un viatge fantàstic que decideix emprendre la Lluna, tota sola, per conèixer el nostre planeta. En la presentació, el dia 4 d’abril, a la llibreria Alibri de Barcelona, que comptà amb la presencia de l’editor, Jordi Guinart, es va fer una lectura de textos del llibre sobre un muntatge del moianès QuIm Vila.
 

La Tosca. Núm. 773

 

La-Soci

Mira'm als ulls: Premi de relats Associació del Personal de «la Caixa», 2a ed.
Barcelona: Plataforma Editorial, 2017. 224 pp.

Recull de relats curts, entre els quals hi ha (pp. 149-152) el titulat «La vida mereix ser viscuda», de M. Teresa Calvet Valien, nascuda a Barcelona, resident a Moià i col·laboradora de LA TOSCA.

La Tosca. Núm. 763

 

Musiques-per-Amades

Músiques per Joan Amades.[Barcelona]: Associació Cultural Joan Amades, 2016. 1 disc (CD)

Adaptació de deu peces musicals recollides en l’obra del folclorista català Joan Amades, tocades per instruments d’arrel tradicional. Entre les peces seleccionades hi ha cinc balls de gitanes: els de Moià, Masrampinyo i Marata, Sant Feliu de Codines, Sant Vicenç de Llavaneres i Maçanes.
 

La Tosca. Núm. 760

 

Llibres-Noces-d'or

Noces d’or sacerdotals (1966-2016) V. Castany, J. Castanyé, J. Massana, M. Trenchs, J. Ruaix, V. Miserachs.
Vic: Bisbat de Vic, 2016. 32 pp.

Opuscle amb aportacions de preveres que enguany celebren el cinquantenari de llur ordenació sacerdotal. Entre ells n’hi ha tres de vinculats al Moianès: Mn. Josep Massana (nascut a Calders), el P. Mateu Trenchs (resident a l’Escola Pia de Moià) i Mn. Josep Ruaix (nat i resident a Moià).

La Tosca. Núm. 752

 

Navarro

Navarro Clarà, Inés. Santa Cruz 4536.
Barcelona: Cronos, 2015. 279 pp. (Col. Alquimia. Autores independientes)

Primera novel·la, en llengua castellana, de l'autora nascuda a Moià, Inés Navarro Clarà. Una novel·la de gènere negre ambientada a Barcelona i la seva àrea metropolitana, en què una detectiu drogoadicta cerca l'assassí del seu millor amic i a la vegada camell, juntament amb una exprostituta transexual.

La Tosca. Núm. 726

 

Oller

Oller i Serdañons, Josep Maria. M’han dit que us digués...: unes floretes de mossèn Maurici.
Moià: Gràfiques Íster, 2011. 24 pp.

Recull d’anècdotes atribuïdes a Mn. Maurici Soler, rector de la Parròquia de Santa Maria de Moià entre 1948 i 1958, publicades pel P. Oller. L’acte de presentació tingué lloc a l’església de l’Escola Pia de Moià el 8 de gener d’enguany, coincidint amb els seixanta anys de sacerdoci de l’autor.

La Tosca. Núm. 745

 

Caminades-Padrisa

Padrisa, Sebastià i Núria Padrisa.  Caminant pel Moianès amb contes i llegendes. Moià: La Garbera, 2014. 28 p. : il. col.

Un recull d'excursions i llegendes amb la voluntat de donar a conèixer el patrimoni arquitectònic i paisatgístic que hi ha per les nostres contrades.

Vegeu crònica de la presentació a la pàgina 41
 

La Tosca. Núm. 752

 

Parareda-L'art-de-morir

Parareda i Franquesa, Albert. L’art de morir serenament. Barcelona: Comanegra, 2015. 188 pp.

Novè llibre d’aquest escriptor moianès de seixanta-set anys d’edat (resident a Sant Martí de Llémena), que fins a cinquanta-dos anys es dedicà a l’ensenyament. Aquí reflexiona sobre com encarar la malaltia, la vellesa, la mort o qualsevol altra dificultat. El primer i el darrer capítols poden resumir-lo: «Trobar el sentit de la vida» i «Una finestra oberta a l’esperança».

La Tosca. Núm. 736

 

Parareda

Parareda i Franquesa, Albert. Hi ha un tros de pastís a la nevera: millorar les relacions i ser més feliç. Barcelona: Comanegra, 2013, 170 pp.

Llibre d’aquest escriptor moianès, resident al Gironès, sobre les relacions entre les persones. Parareda destaca pel seu estil clar, directe i amè. Aquesta nova publicació fou presentada per l’autor, a la Biblioteca de Moià, el propassat dia 22 de març.
 

La Tosca. Núm. 776

 

Via-Cricis

Parròquia de la Mare de Déu del Carme (Vic). Viacrucis. Vic: Parròquia de la Mare de Déu del Carme, 2018. 32 pp.

Viacrucis redactat per Mn. Joan Mir i Tubau, rector de la parròquia de la Mare de Déu del Carme de Vic, amb fotografies de Josep M. Renom, moianès resident a la capital d’Osona.

La Tosca. Núm. 765

 

Agents-i-comerç

Pérez Carrasco, Yolanda (ed.). Agents i comerç d'art: noves fronteres.
Gijón: Trea, 2016. 263 pp.

Actes de l'XI Seminari sobre Història Social del Col·leccionisme (2015). Inclou el treball d'Alberto Velasco González «Una primera aproximació a l'activitat de Joan Cuyàs i Sala (1872-1958), decorador, restaurador i agent del mercat de l'art» (pp. 189-242). Cuyàs estava molt vinculat a Calders, a on promogué la portada de l'aigua l'any 1917.

La Tosca. Núm. 748

 

Permanyer

Permanyer i Sert, Elvira. Visca el teatre!. Més de 100 anys aixecant el teló a Moiàs .
Moià: Ister, 2014. 288 pp. Bibliografia. Indexs

Un documentat repàs de la vida teatral moianesa des de les primeres notícies aparegudes fins al tancament del Casal l’any 2004. Una història que calia recuperar i alhora donar a conèixer per fer constar la bona feina dels aficionats al teatre que l’han feta possible.
 

La Tosca. Núm. 749

 

Petit-memories

Petit i Mendizàbal, Maria Àngels. On els verds són tan espessos i tan vius
Barcelona: edició de l’autora, 2014. 66 pp.

Pinzellades autobiogràfi ques de la infantesa de l’autora, en concret dels estius de 1952 a 1964 passats a Ribes de Freser S’hi descriuen vivències personals, però també trets característics d’una època, en ple franquisme, en què per a acostar-se a prop de la frontera encara calia portar visat. El llibre s’inicia en 1965, amb el canvi de Ribes per Moià, del verd al secà, una «traïció», segons els ulls de la jove protagonista.
 

La Tosca. Núm. 738

 

Temps-per-recordar

Petitbò Picañol, Sebastià. Temps per a recordar.
Moià: l'autor, 2013. 111 pp.

Apunts autobiogràfics de la vida de Sebastià Petitbò, tant des del punt de vista familiar (naixement a la Franquesa, casament amb la Conxita de Cal Maties, filles i néts...) i professional (tractant de bestiar, indústria tèxtil...), com en el vessant públic (a l'ajuntament, a LA TOSCA, en els Tres Tombs, en el Sindicat...).
 

La Tosca. Núm. 765

 

7-diferencies

Picanyol. El gran llibre de les set diferències.
Barcelona: Edicions del Pirata, 2016. [28] pp.

Llibre d’entreteniments creat pel dibuixant moianès Picanyol i presentat a Moià el dia 4 de novembre a la llibreria La Ploma, amb motiu del primer aniversari de l'establiment.

La Tosca. Núm. 726

 

Biblia-Picanyol

Picanyol. La Bíblia dels nens.
Guió: Toni Matas. Barcelona: BCN Multimèdia, 2011. 168 pp.

Edició en un sol àlbum dels episodis de l’Antic i del Nou Testament dibuixats per en Picanyol a partir del guió de Toni Matas, que tant d’èxit ha tingut arreu del món, en versió impresa i en versió digital. Els pròlegs, un dirigit als nens i nenes i un altre als pares, avis, educadors i Catequistes, és escrit pel cardenal Gianfranco Ravasi, president del Consell Pontifici de Cultura.

La Tosca. Núm. 737

 

Picanyol-Ignasi-Loiola

Picanyol (dibuixos); Toni Matas (guió). Sant Ignasi de Loiola. Barcelona: Jesuïtes Educació; Bcnmultimèdia, 2012

Picanyol, que en els darrers anys ha obtingut un gran èxit en el camp del còmic imprès i en versió digital amb obres com La Bíblia dels nens o Francesc i Clara d’Assís, ens presenta ara la vida i aventures d’Ignasi de Loiola.

 

La Tosca. Núm. 768

 

Ot-el-bruixot

Picanyol. Ot el bruixot i les dites dels mesos.
Barcelona: Edicions del Pirata, 2017. 32 pp.

Simpàtic quadern per a jugar amb Ot el bruixot (el personatge de fi cció creat pel dibuixant moianès J.L. M. Picanyol) a descobrir dites dels dotze mesos de l’any.

 

La Tosca. Núm. 744

 

S.-Pich

Pich i Cañisà, Sergi. El senyor de Calders. [S.l.]: Nèctar, 2013. 203 pp.

Novel·la històrica ambientada a les comarques del Moianès i elBages en l’època feudal, a redós de castells com el de Calders ide monestirs com el de Sant Benet de Bages. El llibre és prologat per l’ex-alcalde calderí Jaume Perarnau i l’autor l’ha pogut editar gràcies al suport, a través de micromecenatge, de noranta-nou amics.

La Tosca. Núm. 765

 

Viatge-al-cor

Piñero, Jordi i Ferran Pujol. Viatge al cor de Catalunya: 20 indrets geològics i històrics al Geoparc de la Catalunya Central.

Valls: Cossetània Edicions, 2016. 166 p.

Entre els vint indrets d'interès geològic i històric, la guia n'inclou dos de moianesencs: l'indret 2, «Els primers humans a les Coves del Toll (Moià)» (pp. 28-33) i l'indret 3, «Monjos i pagesos a l'entorn d'un estany (l'Estany i Oló)» (pp. 34-41).

La Tosca. Núm. 778

 

Colonia-Jorba

Piñero Subirana, Jordi. La Colònia Jorba: 125 anys d’història entre natura.
Calders: Ajuntament de Calders, 2018. 22 pp.

Opuscle que es va presentar durant l'aplec a Sant Pere de Viladecavalls (de Calders) el dia 1 de juliol. Recull, d'una manera molt succinta i alhora agradable, les vicissituds d'aquesta colònia situada en el terme municipal de Calders i a la vora del riu Calders.
 

La Tosca. Núm. 759

 

Avia-Carme

[Pons i Puigcorbé, Glòria]. Records de l’àvia Carme.
[Moià: l’autora, febrer 2016]. 74 pp.

Evocació de Carme Pons Puigdesens, esposa d’Andreu Vilardell i mare dels germans Vilardell Pons, coneguda família de la pagesia moianesa. L’autora, nora de la protagonista, ha recollit vivències i informacions útils per a conèixer les vicissituds d’una nissaga de la vida del camp a la nostra terra. Distribuït entre la parentela i amistats, qui hi estigui interessat pot posar-se en contacte amb l’autora.

La Tosca. Núm. 770

 

Vida-rural

Prat, David / Marina Berdalet (eds.). La memòria dels estanyencs. La vida rural.
Moià: Edicions Raima, 2017. 161 pp.

Recull d'entrevistes individuals (o en parella) a tretze estanyencs més dues xerrades en grup, amb l'objectiu de rememorar i documentar la vida a pagès a mitjan segle XX. El text es completa amb un interessant apartat gràfic, un dels fruits de la fototeca històrica promoguda des de l'Ajuntament de l'Estany.

La Tosca. Núm. 773

 

Marius-Torres

Prats, Margarida / Salvador Escudé. Ruta literària Màrius Torres.
St. Quirze Safaja: Ajuntament de St. Quirze Safaja, 2017. 20 pp

La ruta proposa tres punts vinculats amb la trajectòria vital del poeta Màrius Torres a Sant Quirze Safaja: Puig d’Olena, Mas Blanc i el poble. Per cada punt s’identifi quen tres llocs amb fotografies i poemes vinculats.

La Tosca. Núm. 743

 

Ramell

Raïm de Poesia d’Artés, 25è aniversari (1988-2013)
[Artés: Raïm de Poesia; Ajuntament d’Artés,] 2013. 184 pp.

Llibre commemoratiu de les noces d'argent del grup Raïm de Poesia, d’Artés, prologat per Marina García, vídua del poeta artesenc Francesc Blancher. Recull moltes composicions i conté referències a poetes o rapsodes moianesencs, com Josefina Pons, Valentí Illa, Laura Vilardell, Josep Clotet, Delfina Rodoreda, Joan Bosch, Laura López, Àngels Manubens, Manela Casanova, Gemma Ferrer, Rosa Rovira, Josep Domènech, Maria Pau Reyes, Josep Fàbrega, M. Carme Altarriba i Cecília Alcàntara.
 

La Tosca. Núm. 734

 

Ratzinger

Ratzinger, Joseph / Benet XVI. Jesús de Natzaret. La infància de Jesús.
Barcelona: Claret, 2012, 118 pp.

Tercer i últim volum de la trilogia del teòleg alemany i ara papa de Roma sobre la fi gura de Jesús de Natzaret, volum traduït de l’italià al català pel nostre company de redacció Josep Ruaix. El diari La Vanguardia se’n féu ressò el dia 23 de desembre: «Trenta hores amb Jesús. El sacerdot i filòleg Josep Ruaix explica la seva experiència com a traductor» del llibre.

La Tosca. Núm. 758

 

Ravasi-Maria

Ravasi, Gianfranco. Maria, la mare de Jesús.
Barcelona: Claret, 2015. 132 pp.

Perfil de la Verge Maria entre biografia, teologia i símbols bíblics. Traducció al català de redacció Josep Ruaix.

La Tosca. Núm. 765

 

Casas

Ramon Casas, la mirada moderna.
Barcelona: Gothsland Galeria d'Art, 2016. 158 pp.

Catàleg de l'exposició sobre Ramon Casas que presenta la Galeria Gothsland, de Barcelona, del 3 de novembre al 5 de gener. Inclou, com a obra principal l'oli «La cotxera» (1907), que reprodueix la cotxera de la Fonda del Remei, de Moià. L'obra il·lustra la coberta i la contracoberta del catàleg.

La Tosca. Núm. 736

 

Ravasi

Ravasi, Gianfranco. Què és l’home? Sentiments i lligams humans en la Bíblia.
Barcelona: Claret, 2013. 88 pp.

Obra d’un conegut biblista, teòleg i cardenal italià, traduïda al català pel nostre company de redacció Josep Ruaix.
 

La Tosca. Núm. 744

 

Carles-Riera

Riera, Carles. Manual de traducció de textos científics de l’anglès al català. Barcelona :Claret, 2014. 272 pp.

Manual adreçat, en particular, als traductors de material científic de l’anglès al català, però també, en general, a professors, investigadors, docents i alumnes tant de l’àmbit de les humanitats com de l’àmbit de les ciències experimentals.

Del-Rio

Río, Miguel del. Estos que parecen ser poemas. Barcelona: Carena-Acidalia, 2015. 114 pp.

Primer llibre de poemes del moianès d’origen uruguaià Miguel del Río (a qui entrevistem en aquest mateix número). El volum reuneix més de setanta poemes escrits per l’autor al llarg de la seva vida. El disseny de la portada és del també moianès David Guerra.
 

La Tosca. Núm. 768

 

Estimats-fills

Rio i Campmajó, Lleonard del. Estimats fills.
Barcelona: Ed. Parnass, 2017. 364 pp.

Recull de cent poemes d’aquest autor igualadí, alguns dels quals es refereixen a Moià (on fou premiat en el certamen de la Festa de l’Arbre Fruiter).

 

La Tosca. Núm. 734

 

Rius

Rius Sant, Xavier. Amor a la carta.
Moià: Raima, 2012. 176 pp.

Primera novel·la del moianès Xavier Rius, el qual havia centrat les seves darreres publicacions en la immigració i la xenofòbia. L’obra, ambientada a l’Hospitalet de Llobregat i en un poble d’estiueig imaginari que anomena Puig d’Empordà (però que podría ser Moià), és la història d’amor i intriga entre un carter i una dona que envia cartes a una adreça inexistent. En la presentació a Moià, el 14 de desembre, hi intervingueren l’autor, l’editor Jordi Guinart i el nostre company de redacció Jaume Clarà.
 

La Tosca. Núm. 725

 

xenofobia

Rius Sant, Xavier . Xenofòbia a Catalunya.
Barcelona : Edicions de 1984, 2011. 287 p.

Fa un recorregut detallat i ampli al llarg de 33 entrades que van des que Catalunya comença a esdevenir terra d'immigració fins a la pujada del partit Plataforma per Catalunya (PxC), els incidents de Salt i l'elecció de l'alcalde Albiol a Badalona. El llibre es tanca amb una colla de conclusions que volen trobar el desllorigador i apuntar d'altres premisses que podrien ajudar a millorar la situació general dels immigrants a Catalunya.
 

La Tosca. Núm. 772

 

Negreros-y-esclavos

Rodrigo y Alharilla, Martín / Lizbeth Chaviano Pérez Negreros y esclavos: Barcelona y la esclavitud atlántica (siglos XVI-XIX)
Barcelona: Icaria, 2017. 246 pp.

Aquesta obra col·lectiva sobre el comerç d’esclaus a Catalunya, inclou el capítol de Xavier Juncosa i Gurguí «Jaume Torrents Serramalera, el esclavista oculto», comerciant i navilier moianès sobre el qual Juncosa ja havia publicat un article en el número 51 de Modilianum.

La Tosca. Núm. 775

 

Catalunya-rural

Roma i Casanovas, Francesc. Patrimoni existencial de la Catalunya rural. Valls: Cossetània, 2017. 168 pp

Aproximació a diversos elements del patrimoni arquitectònic popular de l'època pre-industrial, entre els quals n'hi ha de moianesencs com la tina de Pujalt i els molins del Bosc (Castellcir), la mina de desguàs de l'Estany, la premsa de la riera Golarda (Monistrol de Calders) o el jub d'aglans de Bernils (Sant Quirze Safaja).

La Tosca. Núm. 765

 

Abadal-Crig

Rovira i Rubiralta, Xavier (coord.). CRiG: el taller dels Abadal i la xilografia catalana, segles XVII-XXI.
Barcelona: Barcino, 2016. 299 pp.

Catàleg d'una exposició que va tenir lloc al Museu de la Vida Rural, a l'Espluga de Francolí, inspirada en les matrius xilogràfiques dels gravadors Abadal (de les branques de Moià

La Tosca. Núm. 732

 

Ruaix-catala

Ruaix, Josep. Català complet / 1. Curs superior de llengua. Barcelona: Claret, 2012 (3ª ed.). 204 pp.

Nova edició, revisada i actualitzada, d’aquest volum dedicat a temes introductoris, fonètica i ortografia, publicat per primera vegada l’any 1997; inclou una antologia literària de Ramon Llull a Bernat Metge.

La Tosca. Núm. 730

 

Ruaix

Ruaix, Josep. Català fàcil: curs bàsic per a catalanoparlants
Barcelona: Claret, 2012 (16ª ed.). 144 pp.

Ruaix, Josep. Català progressiu / 2. Curs mitjà de llengua
Barcelona: Claret, 2012 (2ª ed.). 234 pp.

Noves edicions, revisades i actualitzades, d’uns coneguts manuals del veterà gramàtic moianès i company nostre de redacció. El primer manual compta ja amb prop de trenta anys de rodatge i ha tingut una extraordinària difusió. El segon s’edità per primera vegada ara fa quinze anys i també ha resultat útil, com ho demostra la seva reedició.

La Tosca. Núm. 764

 

Ruaix-Estudis-

Ruaix i Vinyet, Josep. Estudis de llengua. Barcelona: Claret, 2016. 507 pp.

Vegeu l’anàlisi de Carles Riera a les pàgines 46-47

La Tosca. Núm. 770

 

Rubio

Rubió Díaz, Pere / Maria Rubió Massegú, Josep Rubió Massegú. Els Rubió de Manresa: els descendents dels escultors Rubió de Moià.
Manresa: Zenobita, 2017. 108 pp.

Estudi històric i genealògic d'aquesta família manresana, els orígens de la qual es remonten a l'Occitània del segle XVI, des d'on emigraren a Catalunya. Dels fusters instal·lats a Moià en sorgí la famosa nissaga d'escultors, de la qual sorgeixen els Rubió manresans.

La Tosca. Núm. 766

 

Argelagues

Ruiz, Gemma. Argelagues.
Barcelona: Proa, 2016. 348 pp.

L’autora narra la història de tres dones de la seva pròpia família, al llarg del segle XX. Dones de diferents generacions, entre Castellterçol i Sabadell, entre la vida a pagès i l’adaptació a una nova ciutat en vies d’industrialització tèxtil.

La Tosca. Núm. 730

 

Segú

Segú, Josep. Pintar la realitat: el nou realisme a Catalunya i el món. Pròleg de Sergio Vila-Sanjuán.
Barcelona: La Magrana, 2012. 280 pp.

Josep Segú, nascut a Salomó i moianès d’adopció, ofereix un llibre innovador sobre l’art català contemporani, en concret sobre la pintura fi gurativa i realista, un corrent menystingut pel discurs artístic ofi cial. L’autor, pintor realista ell mateix, estructura el llibre en articles breus, sorgits a partir de col·laboracions en la premsa. A més d’artistes catalans, també fixa l’atenció en els principals referents nord-americans
 

La Tosca. Núm. 766

 

Microcatalunya

Serena, Marc i Edu Bayer. Microcatalunya: un viatge pels pobles més petits.
La Bisbal d’Empordà: Edicions Sidillà, 2016. 344 pp.

Viatge d’un periodista, Marc Serena, i un fotògraf, Edu Bayer, per cinquanta poblets de Catalunya; entre ells, dos del Moianès: Collsuspina i Granera.

 

La Tosca. Núm. 734

 

Sirés

Sirés, Montse. Trossets de vida.
[Bigues i Riells]: l’autora, 2012. 77 pp. + 1 CD

Quart llibre sobre intel·ligència emocional que presenta l’autora a Moià, en un acte a la Biblioteca, el dia 13 de desembre. Segons l’autora, és un recull de reflexions, que van des d’unes de més pràctiques a d’altres que ens ajuden a endreçar la ment i les emocions. Com a novetat, l’obra inclou un CD amb l’enregistrament de la veu de la mateixa escriptora recitant algunes de les frases.
 

La Tosca. Núm. 736

 

Solà

Solà Bujons, Clara. TFins a l’últim alè. Pròleg de Xavier Melloni i Ribas.
Moià: Edicions Raima, 2012. 137 + 3 pp.

Vegeu crònica de la presentació a les pàgines 42-43.

La Tosca. Núm. 773

 

Extraordinari

Tantiñà, Martí. Extraordinari Moianès 
Moià: Winihard Gràfics S.L., 2017. 250 pp.

Vivències familiars, història, tradicions, toponímia, relacionades amb el poble de l'autor, Castellcir, i el conjunt dels pobles de la comarca del Moianès.

La Tosca. Núm. 763

 

Casa-de-les-Joies

Tarter i Fonts, Ramon. Moià, la Casa de les Joies. Aravaca (Madrid): McGraw Hill, 2016. 179 pp.

Llibre commemoratiu del 400 aniversari de la casa (en realitat, de la primera casa que es va construir en el solar abans ocupat per la muralla de la vila). Un edifi ci que va ser seu de la casa de la vila en el segle XVIII i fins a la Crema de 1839. Reconstruïda en 1865, ha estat seu d’un casino, un cafè, i, durant temps, de la farmàcia. Els darrers anys ha estat rehabilitada per l’actual propietari, José Daniel Barquero.
 

La Tosca. Núm. 730

 

R.-Tarter

Tarter i Fonts, Ramon. La vall de Marfà.
Moià: [Units per la Fam], 2012. 36 pp.

Síntesi sobre la història d’aquest enclavament de Castellcir situat entre els termes de Moià i Castellterçol. Estudia des dels orígens del terme, amb el castell de Marfà, i la creació de la sots-vegueria de Moià, fi ns a l’època actual. Fa especial incidència en l’estudi dels masos i els molins del seu terme. Es clou amb unes dades sobre l’església i la parròquia de Marfà i l’ermita de la Tosca.

La Tosca. Núm. 768

 

De-viatge

Tornielli, Andrea. De viatge. Amb una entrevista a Sa Santedat Francesc.
Barcelona: Ed. Claret, 2017. 394 pp.

Comentari sobre els divuit viatges internacionals efectuats del 2013 al 2016 pel papa Francesc. Llibre traduït de l’italià per Josep Ruaix.

 

La Tosca. Núm. 755

 

Vidal-Jansa

Vidal i Jansà, Mercè (ed.). Enric Prat de la Riba i les arts: recull epistolar, 1911-1916
Girona: Curbet, 2014. 265 pp.

Edició de la correspondència que Prat de la Riba mantingué amb alguns dels joves artistes, arqueòlegs, crítics d’art i pedagogs (Aymat, Bosch Gimpera, Folch i Torres, els Galí, Homs, Llongueras, Torres Garcia), que contribuirien a l’establiment d’una política cultural pròpia i a la implantació del noucentisme.

La Tosca. Núm. 726

 

Cançons-Vila

Vila, Quim. Cançons d’intents d’un país/1 [enregistrament sonor].
[Barcelona]: Salseta Discos, 2012

Darrer disc del cantautor moianès Quim Vila, presentat el diumenge 6 de maig a Les Faixes (vegeu la crònica de la presentació a la p. 20).

La Tosca. Núm. 726

 

Nadales-Vila

Vila, Quim. Nadales amb ritme! [enregistrament sonor].
[S.l.]: Salseta Discos, 2011. 1 CD

El cantautor i showman moianès Quim Vila ens presenta una nova versió de les seves nadales, modernitzades no sols quant al ritme musical (rock, rumba, country, reggae...), sinó també en les seves lletres. Les cançons adaptades són populars catalanes, però també castellanes i angleses. El disseny i els dibuixos de la caràtula són del dibuixant moianès Joan Gómez.

La Tosca. Núm. 729

 

Mensajes

Vilagut, Jordi. Mensajes redondos.
Madrid: LID, 2011. 202 pp.

Publicat per Jordi Vilagut, periodista esportiu vinculat amb Moià per residir-hi amb la família els caps de setmana i estius, el llibre fa una anàlisi del patrocini esportiu, mostrant la complexitat d’interessos a què respon, tant en casos d’esportistes individuals, d’elit, com en competicions com la Lliga de Futbol o equips de Fórmula 1. L’assaig no defuig la vinculació de l’esport amb la política i mostra també com, en perspectiva històrica, l’esport ha estat sempre un dels espectacles socials més importants.
 

La Tosca. Núm. 745

 

PORTADA-SE7

Vilagut, Jordi. SE7
Sevilla: Punto Rojo, 2014. 111 pp.

El periodista Jordi Vilagut, vinculat a Moi, edita la seva primera novella, adreada a tots els pblics. Arran de la recepci d’un llibre que ha anat passant de m en m durant segles, el protagonista segeuix una trama misteriosa al voltant d’una xifra enigmtica. L’escriptor Joaquim Carb hi dedic el prleg. L’autor també signar llibres a cal Grau el dia 20.
 

La Tosca. Núm. 752

 

Vilanova--Fre-se-franquista

Vilanova, Francesc. Fer-se franquista: guerra civil i postguerra del periodista Carles Sentís (1936-1946).
Palma: Lleonard Muntaner, 2015. 264 pp.

Nova aproximació de l’historiador vinculat amb Moià Francesc Vilanova sobre els catalans que s’adheriren al franquisme, en aquest cas centrat en la figura de Carles Sentís, destacat periodista ja durant la República, però també espia, homen de negocis o secretari d’un ministre falangista.
 

La Tosca. Núm. 730

 

Vinuesa

Vinuesa, Xavier; Judith Folch (il·l.). Contes de la mà dels nostres avis.
Moià: l’autor, 2012. 36 pp.

Com a part de la campanya Units per la Fam (vegeu p. 20) i, en concret, de les sessions que han tingut lloc a la Biblioteca de Moià, neix aquest llibret. Presenta vuit contes, escrits per Vinuesa i il·lustrats per Folch, a partir de les vivències de sis «avis» moianesos: Joan Gaja, Joan Coll, Leonor Padrisa, Joan Roca, Ramona Solà i Agustí Vives.

La Tosca. Núm. 762

 

Romanç1

Xena, Quim (text); Quico Palomar (il·l.). Romanç de l'Esteve de la Plana, bruixot.
Alzira: Neopàtria, 2016. 42 pp.

«Conte inspirat en la Revolució Francesa i en El bruixot de les Encies», segons glosa el subtítol, presenta en dinou pàgines encarades el text del conte, en estrofes no rimades, i vint-i-dos dibuixos acolorits (en tres pàgines el dibuix és doble) de l'artista moianès.

La Tosca. Can Carner. Joies, 11-13. 08180 Moià
latosca@latosca.cat