nova tosca-4

Editorials

La Tosca. Núm. 775. Febrer-Març de 2018

Josep Ruaix i l’apostolat de la llengua catalana

Josep-RuaixA inicis de febrer Josep Ruaix rebia a Barcelona, de mans de Carme Forcadell, el premi Martí Gasull per la seva trajectòria, un reconeixement atorgat per la Plataforma de la Llengua, considerada “L’ONG del Català”. Feia només 5 mesos que els integrants de la “Ruta Pompeu Fabra” li havien retut homenatge a l’Auditori de Sant Josep de Moià, en un acte curull de persones, d’intervencions de gent vinguda de tot Catalunya i d’emocions.

Josep Ruaix, de qui no calen prèvies pels lectors d’aquesta revista, va tornar a inicis dels anys setanta d’una estada acadèmica i sacerdotal de sis anys a Roma. Amb el seu bagatge, podia triar entre fer-se un nom a la universitat mitjançant un doctorat i especialitzant-se encara més en temes acadèmics, o bé abocar-se a l’ensenyament del català desenvolupant aspectes de gramàtica i elaborant un material, llavors inexistent, per aprendre la llengua i per formar un professorat que tenia un gran desconeixement de la llengua catalana. Ruaix va optar per “salvar-nos els mots” mitjançant l’acció, i va fer l’apostolat de la llengua exercint de gramàtic, de professor de català i d’editor d’un ingent corpus de material de referència, amb fitxes pràctiques i didàctiques. I ho va fer treballant al Moianès, fent-ho compatible amb les seves tasques com a sacerdot, lluny dels focus i dels ambients intel·lectuals de Barcelona.

S’han venut uns 2.200.000 exemplars de l’obra de Josep Ruaix, una xifra que fa esfereir, i més recordant que als anys 70 a Catalunya érem poc més de 5.000.000 d’habitants. La seva obra ha tingut un impacte popular evident i ha estat una eina bàsica pel manteniment de la llengua a finals del franquisme. Amb la recuperació de les institucions catalanes, el model d’immersió a l’escola i tv3 són grans instruments que continuen, de forma molt eficient, a fer arribar a tothom la llengua que Ruaix havia contribuït a fixar i transmetre. Josep Ruaix és, doncs, un dels principals referents vius de la lingüística catalana. I el fet d’haver dirigit aquesta capçalera durant 30 anys no ens ha pas d’impedir d’afirmar que, tot i ser Creu de Sant Jordi l’any 2000, el seu reconeixement institucional és encara una assignatura pendent d’aquest país.

Tanquem aquesta editorial encara sense Govern, amb el 155 més implantat que mai i, per si no hi havia prou desori, amb una amenaça real al sistema escolar d’immersió, el veritable pacte social constitutiu de la Catalunya contemporània. Que la batalla política es traslladi a l’escola és la pitjor notícia. I la llengua catalana, quaranta anys després d’haver recuperat institucions i estructures polítiques i d‘haver creat mitjans de comunicació públics, ja no hauria de necessitar mai més d’apòstols.
 

La Tosca. Núm. 774. Gener de 2018

Encarant el 2018

eleccions21D11-02Modilianum va assumir la redacció de LA TOSCA el gener del 2012. Llavors donàvem compte de la inauguració del CAP i de les vicissituds que envoltaven la seva construcció, sobretot de la cota zero cap avall: les plantes subterrànies del CAP eren i continuen essent un misteri per als moianesos, una zona fosca que mai no ha donat cap bona notícia.

Han passat sis anys, i ja sembla que el CAP hagi estat aquí sempre. La plaça s’ha fet popular entre els més petits; la façana s’ha anat descrostrant, demanant la substitució de les lloses que han caigut. Però, en un sentit figurat, són els fonaments de l’edifici els que perillen. Aquest 2018 s’haurà de resoldre el concurs de creditors de MoiàFutur i és possible, per no dir probable, que Moià perdi aquesta infraestructura que tant ens va costar. Aquesta amenaça va en paral·lel, tanmateix, amb la constància que els espais públics i les instal·lacions s’han anat arranjant i remodelant. Amb molta modèstia, perquè Moià pot dedicar a inversions aproximadament un 10% del que destina a tornar el deute, una factura que suposa 1.800.000 euros cada any. En el pressupost que es va aprovar el mes de desembre, l’ajuntament ha consignat un partida de 400.000 euros per a inversions. També, per primera vegada en aquests sis anys d’una legislatura i mitja, les entitats de Moià rebran algun suport econòmic en forma de subvencions. I encara, d’aquí a ben poc Moià disposarà d’una seu fi xa dels Mossos, que incrementarà la sensació de seguretat. Fer front a problemes inajornables, instal·lacions més efi cients i un nou planejament urbanístic eren prioritats del consistori. En la seva resolució hi ha tingut molt protagonisme Albert Clusella, durant aquest temps primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme i que ara ha renunciat al càrrec. Es comença a albirar el fi nal del mandat, però la realitat del país reclama atenció prioritària.

Poc abans de Nadal vam anar a votar i poca cosa s’ha mogut al Moianès. Es van ultrapassar les cotes de participació, que ja venien elevades de les anteriors eleccions, i els resultats ens diuen el que ja sabíem: que al Moianès estem en l’epicentre de la Catalunya independentista o republicana. Tres quartes parts dels votants es van decantar per opcions d’aquest bloc, mentre que els unionistes van concentrar el vot en Ciutadans. Pel desembre un centenar de moianesos s’havien desplaçat a Brussel·les, una vivència intensa que va fer empetitir un viatge feixuc i el fred del nord. Quan llegiu aquestes línies, però, s’estarà constituint el Parlament per a formar el govern que permetrà aixecar el 155 i recuperar autonomia de gestió. Amb potencials diputats a la presó o a Brussel·les, no serà pas tema senzill. «Les societats no deixen mai de canviar», s’ha escrit fa poc, «però amb prou feines com a conseqüència de la nostra intenció de fer-ho». Mai no sabem quin serà el recorregut i l’abast de les nostres accions, si es quedaran en un no-res o seran la palanca per a impulsar-ne d’altres. Fem el millor que sabem allò que ens toca fer i encarem, col·lectivament, aquest 2018.
 

La Tosca. Can Carner. Joies, 11-13. 08180 Moià
latosca@latosca.cat